Co Vám prozradí etiketa o proseccu?

Prosecco DOC - (Denominazione di Orgine Controllata)
Prosecco s tímto označením má kontrolovaný původ, dobu zrání, hektarový výnos, technologii zpracování a kvalitu. Existuje jich více než 500 druhů, můžete se setkat s průměrnými víny, ale i opravdovými skvosty.
 
Prosecco DOCG - (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita)
Už od roku 1980 nesou toto označení ta nejkvalitnější italská prosecca. Označením se může chlubit 40 italských vín a kontroluje se například i nadmořská výška vinic nebo původ  vinné révy. Před lahvování nastává poslední proces kontroly, a to ze strany Ministerstva zemědělství. Pokud je odpovídající, smí své víno označit DOCG.
 
Prosecco DOCG Rive - (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita Rive)
Prosecco s tímto označením pochází pouze z jedné vinice ležící ve strmých svazích kopců Valdobbiadene. Hrozny se sbírají především ručně, prosecco má svěží chuť a dlouhotrvající dochuť. Datum vinobraní je uvedeno na etiketě. 
 
Prosecco DOCG Superiore di Cartizze
Nejlepší z nejlepších. Prosecco z vinic nejstrmějších svahů San Pietro di Barbozza, San Stefano a Saccol. Jedinečná vlastnost vína a chutí. Absolutní špička. Výrazná vůně citrusů, jablek, hrušek, květu růží s dochutí mandlí. Chuť plná zralého ovoce je plná a svěží.
 
Podle obsahu zbytkového cukru
EXTRA BRUT / ZERO: 0 g/l
BRUT - 0–12 g/l
EXTRA DRY - 12–17 g
DRY - 17–32 g/l
 
 
pyramida-kvality
 
 
 
 
Na italských vinných etiketách se často setkáváme i s následujícím označením:
 
  • Classico, toto označení nás informuje o tom, že víno bylo vyrobeno z hroznů pocházejících z původních historických center těchto DOC či DOCG regionů. Z regionů např. Chianti Classico
  • Superiore nám říká, že víno obsahuje vyšší objemové % alkoholu než jeho standardní verze bez tohoto označení. Rozdíl činí 0,5 – 1 %.
  • Riserva informuje, že toto DOC či DOCG víno určitou dobu vyzrávalo, obvykle 2 roky a déle než bylo uvedeno na trh, dle specifických podmínek jednotlivých DOC a DOCG.
 
Výroba Prosecca je dvěma způsoby:
  
Charmat:
Metoda Charmat je nejčastější metoda pro výrobu prosecca. Začíná u sklizně zdravých a kvalitních hroznů, které se následně lisují. Po lisování získáme čerstvou šťávu, která se využije pro tzv. sedimentaci - šťáva z hroznů se ochladí na 5 - 10 stupňů a po této fázi získáme základní víno. Následně přichází konečná fáze výroby prosecca, tedy druhotné kvašení. To probíhá v nerezových tancích, kdy se do základního vína přimíchají kvasinky s cukrem. V tancích získá prosecco své bublinky a tento proces trvá nanejvýš 30 dní. Poté dochází k lahvování prosecca.
  
Col Fondo:
Druhou a tradiční metodou výroby prosecca je metoda Col Fondo. Je podobná metodě výroby šampaňského, tedy že druhotné kvašení neprobíhá v nerezových tancích, ale přímo v láhvi. Takové prosecco obsahuje jemné sedimenty, má charakteristickou slámově žlutou barvu a je velmi ovocné. Tradiční metodu Col Fondo využívají nejčastěji italské rodiny z oblasti Treviso a blízkého okolí, kde prosecco vzniklo. V naší nabídce víno Col Fondo najdete od vinařství Riva dei Frati

2009_548-riva-dei-frati-nona-sinfonia-colfondo
 
Dělení obsahu oxidu uhličitého aneb počet bublinek:
 
Spumante:
vzniká druhotným kvašením a obsahuje nejvíce oxidu uhličitého. Ten tedy pochází jen z kvašení a tlak v lahvi se pohybuje okolo 5-6 barů. Pokud budete Spumante nalévat, uvidíte na první pohled bohatou pěnu s malými bublinkami, které budou po nalití dlouho ve skleničce.
 
Frizzante:
Frizzante se vyznačuje menším tlakem v lahvi, který se pohybuje okolo 1 baru. Bublinek je méně a jsou větší než u Spumante.
Nejoblíbenější prosecco z kategorie spumante je Anno Domini Prosecco Frizzante 0,75l.
 
Tranquillo:
Prosecco, které je tiché a neobsahuje žádné bublinky. Jedná se spíše o výjimečné lahve i způsob výroby, nicméně i s tichým proseccem se můžeme setkat.
 
 
Poznejte krajinu Vína prosecco!
 

 
 
×