Dnes jsme si uvařili kávový sirup a okamžitě jsme se do něj zbláznili. A to hlavně proto, že díky němu, můžeme zkoušet kávovou chuť přidávat tam, kam se zdánlivě nehodí.
Protože jsme dnes měli opět chuť na vafle s jogurtem a jahodami, zkusili jsme výsledek polít lžící kávového sirupu.
A jak že jsme kávový sirup uvařili?
Připravíte si:
1/2 litru vody
1 hrnek kávovách zrn dle chuti
1 hrnek cukru
2 kávové lžičky skořice
1 lžičku sušené citronové kůry
Do hrnce naliejte vodu, nasypete celá zrnka kávy a přivedete k varu. Cukr můžete nasypat hned jak voda začne být horká.
Jakmile směs zrnkové kávy a cukru vaří přidáte zbylé suroviny a provaříte cca 5 minut.
Teď je potřeba postupovat velice rychle a velice opatrně. Musíte vše přecedit dokud je směs co nejvíc horká. Jakmile začně chládnout, tak bude moc hustá na to, aby jste ji zcedili přes plátno, nebo filtrační papír.
No a je hotovo. Necháte vychladnout a pak šup do sklenice a do lednice. V lednici sirup vydrží cca týdne.
Co ze sirupem? Na vafle, palačinky, lívance, atd. Já s ním zkusil osladit černý čaj…a vy?