Poznejte pražírnu kávy Trismoka

Malá rodinná pražírna se nachází na jižním cípu krásného jezera Lago d’Iseo (rozhodně stojí za návštěvu), mezi městy Bergamo a Brescia. Káva zde začal pražit Gino Uberti se svým synem Paolem někdy kolem roku 1978.  
 
Od roku 1981 je toto sídlo nejen pražírnou na výrobnou kávy, ale také školícím centrem pro baristy pro nejlepší kavárny po celé Itálii a místem, kde pomáhají vybrat nejlepší kávu do kaváren. Považují přípravu dobré kávy za obtížné umění, zdroj potěšení, které nesmí být podceňováno. Trismoka využívá nejlepší zrnka kávy z Jižní Ameriky, Brazílie a dalších lokalit (viz popis jednotlivých káv).
 
Osobně jsme tuto pražírnu navštívili v roce 2019, abychom se podívali kde se káva vyrábí a dozvěděli se něco více. Prostředí pražírny je zcela nově zařízené nejmodernějšími technologiemi. Na procesy dohlížejí nejen majitelé, ale také vyškolený personál. Vše je čisté a má své místo. V přední části se nachází něco jako kavárna, kde mají vystavené všechny  druhy kávy a návštěvníkům velmi rádi uvaří dobrou kávu. Hned vedle je školící místnost, kde mají mimo jiné i velkou sbírku ručních kávových mlýnku a dalších  historických potřeb k přípravě kávy. Každý milovník káv si určitě vybere z jejich řady tu pravou ranní nastartování či odpolední siestu.
 
Jejich nabídka kávy je rozdělená na jednodruhové, kterých nabízí 5 druhů káv z 5 různých zemí a na vícedruhové, kde mají taktéž 5 jedno kilových balíčků kávy. Mimo kávu dokáží také zajistit porcelán, cukry, kávové pody, čaje a další nezbytnosti pro provoz třeba kavárny.
 
 
TRISMOKA PODLE DRUHU
 
Obsah kofeinu: Středně nízký
Země původu: Střední Amerika, Afrika, Indie
Odrůda: 70 % Arabica, 30 % Robusta
Ten kdo vybírá kávu Trismoka Brasil má rád krémovou kávu s dlouho trvající persistentní chutí a pevným tělem. Lehká hořkost a na konci jsou v chuti cítit oříšky a mandle. 
 
Obsah kofeinu: Nízký
Země původu: Střední Amerika
Odrůda: 80 % Arabica, 20 % Robusta
Je vhodná pro přípravu jak v automatickém kávovaru tak pákovém přístroji. V chuti najdete vše co skvělé espresso má obsahovat. Příjemnou krému, nízký obsah kofeinu, lehkou chuť citrusu s dochutí hořké čokolády na jazyku. 
 
Obsah kofeinu: Velmi nízký
Země původu: Střední Amerika, Afrika, Indie
Odrůda: 100 % Arabica
Pro 100% arabiku je typická nízká kréma a výraznější acidita. Určitě doporučujeme připravovat kávy do max objemu 30 ml. Vhodná pro přípravu originálního italského espressa.
 
Obsah kofeinu: Střední
Země původu: Brazílie, Kolumbie, Kongo, Guatemala, Indie
Odrůda: 50 % Arabica, 50 % Robusta
Ten kdo vybírá kávu Trismoka Italia má rád intenzivní chuť a aroma kávy, s plným tělem kávy a čokoládovými tóny. Káva se hodí jak do plnoautomatických kávovarů tak do pákových kávovarů. 
 
Obsah kofeinu: Středně vyšší
Odrůda: 30 % Arabica, 70 % Robusta 
Země původu: Brazílie, Indie Uganda, Vietnam a Togu.
Tato káva je ideální pro milovníky smetanové a intenzivní kávy, s čokoládovými náznaky a trvalým tělem.
 
 
JEDNODRUHOVÉ
 
Země původu: Costa Rica
Region: Tarrazu
Nadmořská výška: 1500 / 1800 m 
Sběr: ručně
Káva, která se vyznačuje plným tělem s jemnou kyselinkou vytvářející sladké citrusové tóny. Dochuť připomíná tmavé kakao a koření.
 
Země původu: Panama 
Region: Piedra De Candela
Nadmořská výška: 1300 / 1700 m 
Sběr: ručně
Tato káva je ideální k vytvoření elegantního espresso s plným tělem, dobře vyvážené s náznaky kakaa, typické pro středoamerickou vymývanou kávu, sladovou chuť s květinovými náznaky ibišku a citrusů.
 
×