Změna otevírací doby. Nově máme otevřeno Po-St-Čt od 9:00 do 16:00, Út od 9:00 do 17:00 a v Pá od 9:00 do 15:00

Jak se vyrábí instantní káva

Vědci z výzkumných laboratoří firmy Nestle úspěšně dokončili vývoj práškové kávy v roce 1937. Tato káva byla roku 1938 uvedena na trh pod značkou Nescafé. Během 2. světové války se stala tak oblíbenou, že po celý jeden rok byla veškerá produkce firmy Nestle ve Spojených státech (více než i milion kartónů) rezervována výlučně pro vojenské účely. Od té doby se Nescafé stalo jednou z nejznámějších značek na světě. Instantní káva pronikla na trh v 30. letech minulého století. Poptávka po ní rychle rostla, vzhledem k její jednoduché a rychlé přípravě. 

Vyrobit instantní kávu je poměrně snadné. Na čem ale všechny kávové firmy pracují dodnes, je silné a příjemné aroma. 

Jak se instantní káva vyrábí? 

Existují dva způsoby její výroby - sušení mražením a rozprašováním. U obou způsobů musí v továrně na výrobu instantní kávy upražit zelená zrna. Upraženou zrnkovou kávu poté umělou a vaří. Po uvařeni oddělí výluh od namletých zrn. Tento výluh obsahuje ještě velké množství vody, které je potřeba snížit. Odpaří se vařením a tím vznikne silný a hustý koncentrát. Takto koncentrovaná káva dále pokračuje buď do vysokých věží, nebo do mrazáků. 

Během sušení rozprašováním vhání ve výrobně instantní kávy kávový koncentrát společně s horkým vzduchem do vysoké věže. Horkým vzduchem vypaří zbytek vody z koncentrátu a zbyde pouze sušený kávový extrakt (prášek). Tato technologie je rychlá, jednoduchá a také levnější. Výsledný kávový prášek hezky vypadá a lépe se rozpouští, má ale slabší aroma. Tento systém výroby je nejvíce využívaný. 

Při sušení mražením kávový koncentrát v továrně zmrazí na teplotu kolem -40 °C. Zmraženou hmotu poté rozemelou. Namleté částečky obsahují po mražení ještě určité procento vody, které je potřeba odstranit. To probíhá ve speciálních „pecích", kde přebytečná voda za určité teploty a tlaku sublimuje. Z tohoto způsobu má káva ve výsledku tvary menších krystalků. Tato metoda je podstatně nákladnější a náročnější. Na druhou stranu má výsledná instantní káva lepší a výraznější aroma než u předešlé metody. Velkou výhodou instantní kávy je její rychlá a snadná příprava. V České republice připravujeme instantní kávu úplně stejně jako turka. Prostě dáme kávovou lžičku do hrnku a zalijeme ji vodou.

×