Už nikdy kávu bez podšálku! Proč?

Existují určitá pravidla jak v přípravě kávy tak její konzumaci. Jak nevypadat jako úplný kávový diletant? Přečtěte si následující odstavce a chovejte se jako správná dáma nebo pravý gentleman.

Káva s mlékem nebo cukrem. Co je správně?

Tato otázka zaznívá každý den na našich prodejnách Kafeservis.cz ve chvíli kdy zákazníkovi nabídneme ochutnávku vybrané kávy. Naše odpověď je jednoduchá. Ochutnejte kávu jak ji máte rádi. Pokud budete kávu ochutnávat jako espresso, 30 ml vody bez mléka a cukru jako originální italské espresso tak Vám nemusí vůbec chutnat, pokud jste zvyklí přidávat mléko, cukr nebo obojí. 

Naše doporučení: Pokud pijete běžné kávu s mlékem, tak je elegantnější ochutnat cappuccino. Určitě to zní minimálně lépe než "presso s mlékem".

Voda ke kávě

Bohužel se často dočítám od odborníků na etiketu, že voda, která je přiložená u kávy je na zapití kávy jelikož káva odvodňuje. Co myslíte? Není to nesmysl? Takový hlt vody, že vám vyrovná v těle tekutiny po kávě? Nesmysl.

Zkusím Vám to popsat a můžete souhlasit či nikoliv. Proč pijeme kávu, která nám chutná? Protože nás baví chuť kávy na jazyku a v ústech! Tedy logičtější varianta je ta, že voda je zde pro vypláchnutí úst před požitím kávy, abychom si vyčistily tak zvané ústní kanálky, abychom mohli vychutnat tu skvělou chuť, kvůli které kávu pijeme.

Podšálek je základ

Tady bych rád upozornil všechny co nepoužívají podšálek pod kávu a pijí kávu jen tak se lžičkou v šálku. Opravdu to nevypadá dobře. Nezáleží jestli máte na sobě poslední kolekci obleků známého módního návrháře nebo montérky. Každý člověk má možnost vypadat dobře a elegantně.

Prohlédněte si fotky, které jsme pro vás pořídily jako ilustraci těchto situací.

IMG_0116IMG_0118

IMG_0119IMG_0120

Už se můžu napít?!

Různé etikety kávy také tvrdí, že dáma nebo gentleman se pozná podle neolíznuté lžičky, tedy špinavém podšálku. Olíznout lžičku je přípustné pouze při ochutnání mléčné pěny na cappuccino nebo latte. 

V těchto situacích je důležité použít podšálek jako nedílnou součást vašeho ochutnání kávy. Zbylé kapky od kávy na šálku by vám mohli na vaši bílé košili nechat velice nápadný flek. Když se tedy budete chtít napít tak vezměte podšálek i s šálkem a použijte podšálek jako věc, která zachrání vaši bílou košili.

Jakub Hájíček | Kafeservis.cz